ОБАВЈЕШТЕЊЕ ПОСЈЕТИОЦИМА

У ВЕЗИ СПИСКА ЖРТАВА КОЈИ СЕ НАЛАЗИ НА

САЈТУ ЈАСЕНОВАЦ-ИНФО

Изнад списка жртава који се налази на ЦД-у Јасеновац-Доња Градина: Индустрија смрти 1941-1945 (и на сајту Јасеновац.инфо) налази се обавјештење написано ћирилицом које каже:

Жртве рата 1941-1945.

ИНФОРМАТИВНИ ДОДАТАК

Делимични списак жртава 1941-1945. са подручја бивше Југославије

(646.177 познатих имена)

Напомена издавача

Делимични попис југословенских жртава рата 1941-1945. који објављујемо на овом ЦД-у преузет је са Интернет сајта Jasenovac Research Institute из Сједињених Америчких Држава, www.jasenovac.org . .

И овај попис је непотпун и треба га узети са резервом, поготово пошто не наводи примарне изворе одакле су преузети подаци, иако је очигледно да су то били државни органи бивше Југославије. На сајту Jasenovac Research Institute није изричито напоменуто ни шта списак представља, мада се очигледно ради о жртвама са читавог простора Југославије, страдалих на различитим локалитетима. Списак такође не даје параметре претраживања довољно квалитетне за научни рад (на пример, не виде се локалитети страдања, попут Јасеновца, и друго.)

Сваки попис — па и овај — треба узети само као подлогу за даљи рад на поименичном утврђивању жртава и њихових судбинâ . У том смислу треба разумети и карте и графиконе (географска и генерацијска статистика жртава геноцида) које је издавач ЦД-а компјутерски генерисао анализом базе података: и они су само илустрација историјских токова, а никако дефинитивни научни резултат.

Сакупљање података о жртвама не мора увек бити организовано на „државном“ нивоу. Свака особа може, користећи формулар дат у овој напомени, да допуни податке о својој породици, свом селу, свом крају.

Музеј жртава геноцида у Београд ради на пројекту „Ревизија пописа Жртве рата 1941-1945 из 1964. године“, уносећи податке именом и презименом о свим жртвама, без обзира на националну, верску, расну, идеолошку, војну и другу припадност, чиме се идентификују и жртве појединог локалитета или националне и друге припадности.

Све допуне података иницираних било којим пописом, могу се доставити Музеју жртава геноцида, ради уноса у ревидирани попис.

Редакција Јасеновац.инфо као и Музеј жртава геноцида у Београду добили су већ много примједби од посјетиоца сајта, најчешће из Хрватске, у којима се жали да су имена њихових рођака погинулих на другим странама унесени у списак жртава Јасеновца. Посљедњи случај је посјетилац који се представио као Жељко Жганец а који нам се недавно обратио сљедећим писмом:

Жељко Жганец [mailto:a.zganec@vip.hr]

zzganec@vip.hr

Исправљање лажних и приглупих написа

Штовани,

Посјетио сам Вашу страницу из разлога што сам на Гоогле-у наишао на име свог стрица који је погинуо на Папуку као припадник партизанског одреда. Ви сте га без имало срама стрпали у жртве логора Јасеновац како би увеличали број жртава. Ради се Жганец Блажа Мартину из Хережина поред Копривнице у Хрватској. У истој је акцији рањен и његов брат Стјепан тако да су ваши подаци 100% лажни. Обојица су се борила за бољу Хрватску и да се ријеше вас срба зато је тај податак још увредљивији. Ја сам их обојицу сто пута осветио као припадник ХОС-а. Ове чињенице бит ће прослијеђене међународним институцијама које ће испитати вјеродостојност ваших података. На том списку ће се највјероватније наћи и маса срба које су још турци набили на колац или им одсјекли главе (с правом).

с штовањем,

На жалост изгледа да наше постојеће објашњење многи превиде, прескоче или не разумију. Стога, редакција Јасеновац.инфо увиђа да постоји потреба да се омогући употреба нашег сајта и онима који не користе ни ћирилицу ни енглески језик. Надамо се да ћемо то ускоро омогућити а ово обавјештење у вези најосјетљивије теме нека послужи до тада.

Редакција