OBAVJEŠTENJE POSJETIOCIMA

U VEZI SPISKA ŽRTAVA KOJI SE NALAZI NA

SAJTU JASENOVAC-INFO

Iznad spiska žrtava koji se nalazi na CD-u Jasenovac-Donja Gradina: Industrija smrti 1941-1945 (i na sajtu Jasenovac.info) nalazi se obavještenje napisano ćirilicom koje kaže:

Žrtve rata 1941-1945.

INFORMATIVNI DODATAK

Delimični spisak žrtava 1941-1945. sa područja bivše Jugoslavije

(646.177 poznatih imena)

Napomena izdavača

Delimični popis jugoslovenskih žrtava rata 1941-1945. koji objavljujemo na ovom CD-u preuzet je sa Internet sajta Jasenovac Research Institute iz Sjedinjenih Američkih Država, www.jasenovac.org .

I ovaj popis je nepotpun i treba ga uzeti sa rezervom, pogotovo pošto ne navodi primarne izvore odakle su preuzeti podaci, iako je očigledno da su to bili državni organi bivše Jugoslavije. Na sajtu Jasenovac Research Institute nije izričito napomenuto ni šta spisak predstavlja, mada se očigledno radi o žrtvama sa čitavog prostora Jugoslavije, stradalih na različitim lokalitetima. Spisak takođe ne daje parametre pretraživanja dovoljno kvalitetne za naučni rad (na primer, ne vide se lokaliteti stradanja, poput Jasenovca, i drugo.)

Svaki popis — pa i ovaj — treba uzeti samo kao podlogu za dalji rad na poimeničnom utvrđivanju žrtava i njihovih sudbinâ . U tom smislu treba razumeti i karte i grafikone (geografska i generacijska statistika žrtava genocida) koje je izdavač CD-a kompjuterski generisao analizom baze podataka: i oni su samo ilustracija istorijskih tokova, a nikako definitivni naučni rezultat.

Sakupljanje podataka o žrtvama ne mora uvek biti organizovano na „državnom“ nivou. Svaka osoba može, koristeći formular dat u ovoj napomeni, da dopuni podatke o svojoj porodici, svom selu, svom kraju.

Muzej žrtava genocida u Beograd radi na projektu „Revizija popisa Žrtve rata 1941-1945 iz 1964. godine“, unoseći podatke imenom i prezimenom o svim žrtvama, bez obzira na nacionalnu, versku, rasnu, ideološku, vojnu i drugu pripadnost, čime se identifikuju i žrtve pojedinog lokaliteta ili nacionalne i druge pripadnosti.

Sve dopune podataka iniciranih bilo kojim popisom, mogu se dostaviti Muzeju žrtava genocida, radi unosa u revidirani popis.

Redakcija Jasenovac.info kao i Muzej žrtava genocida u Beogradu dobili su već mnogo primjedbi od posjetioca sajta, najčešće iz Hrvatske, u kojima se žali da su imena njihovih rođaka poginulih na drugim stranama uneseni u spisak žrtava Jasenovca. Posljednji slučaj je posjetilac koji se predstavio kao Željko Žganec a koji nam se nedavno obratio sljedećim pismom:

Željko Žganec [mailto:a.zganec@vip.hr]

zzganec@vip.hr

Ispravljanje lažnih i priglupih napisa

Štovani,

Posjetio sam Vašu stranicu iz razloga što sam na Google-u naišao na ime svog strica koji je poginuo na Papuku kao pripadnik partizanskog odreda. Vi ste ga bez imalo srama strpali u žrtve logora Jasenovac kako bi uveličali broj žrtava. Radi se Žganec Blaža Martinu iz Herežina pored Koprivnice u Hrvatskoj. U istoj je akciji ranjen i njegov brat Stjepan tako da su vaši podaci 100% lažni. Obojica su se borila za bolju Hrvatsku i da se riješe vas srba zato je taj podatak još uvredljiviji. Ja sam ih obojicu sto puta osvetio kao pripadnik HOS-a. Ove činjenice bit će proslijeđene međunarodnim institucijama koje će ispitati vjerodostojnost vaših podataka. Na tom spisku će se najvjerovatnije naći i masa srba koje su još turci nabili na kolac ili im odsjekli glave (s pravom).

s štovanjem,

Na žalost izgleda da naše postojeće objašnjenje mnogi previde, preskoče ili ne razumiju. Stoga, redakcija Jasenovac.info uviđa da postoji potreba da se omogući upotreba našeg sajta i onima koji ne koriste ni ćirilicu ni engleski jezik. Nadamo se da ćemo to uskoro omogućiti a ovo obavještenje u vezi najosjetljivije teme neka posluži do tada.

Redakcija